Musíte do práce, není kde parkovat a do MHD se vám nechce?

Pomalu už i ti flegmatičtější z nás si po roce uvědomují, že je třeba být na sebe opatrný. Nový koronavirus chytají bohužel i lidé mladí a mládí samo o sobě není zárukou lehkého průběhu nemoci. Jak přibývá nakažených, musí být každému jasné, že počet skutečných případů je výrazně vyšší a tito lidé, než se jim udělá špatně, nákazu roznášejí. Co ale dělat, když tak jako tak musíte do práce? Jsou různé možnosti. Jet jako obvykle v MHD, a zkusit se maximálně chránit. Použít automobil, kolo nebo třeba elektrickou koloběžku. Pojďme se blíže podívat na jednotlivé možnosti.

Autem? Je-li kde parkovat a nehledíte-li na finance, proč ne

První na "ráně" je samořezjmě automobil. Pokud máte to štěstí, velmi dobře řídíte, automobil na vás v rodině "zbyl", případně máte dva, u vašeho zaměstnání je kde spolehlivě parkovat, nehledíte příliš na ekonomičnost řešení , pak samozřejmě použijte právě auto. Těch podmínek je ovšem poměrně dost. Málokdo si může dovolit ráno jezdit 30 minut dokola a přijít do práce se zpožděním, protože nebylo kde zaparkovat; jinde to zkrátka není technicky možné takřka vůbec (centrum velkých měst se zónami bez možnosti placeného stání), někdo se bojí řídit ve městě, nebo automobil vůbec nemá. Panuje také oprávněná obava z tzv. "svátečních jezdců", kteří v současné době sedli za volant, ale svůj stroj příliš neovládají. No a konečně jde o řešení poměrně drahé, i když samozřejmě, jde-li o zdraví, neměli bychom tak nepodstatnou věc řešit.

Pokud musíte do MHD, tak opatrně

Druhá možnost je zkusit použít MHD jako obvykle, ale chovat se maximálně odpovědně. To znamená nosit roušku či lépe respirátor; ničeho se nechytat a stoupat si daleko od ostatních lidí, doporučená minimální vzdálenost je dva metry. Nesahat si na pusu, na oči, roušku sterilizovat a opatrně směrem dopředu sundavat – nakládat s ní jako s infekčním odpadem (tedy je-li jednorázová, vyhodit, je-li pratelná, šup do pytlíku). Roušek z látky je třeba mít několik, každý večer je vyvařit a vyžehlit, nebo využít jednorázové ústenky či se chránit respirátory. Výhody jsou jasné. Budete v práci stejně rychle a pohodlně a ekonomicky, jak jste zvyklí; alespoň zatím, dokud hromadná doprava jezdí plus minus stále stejně. Dokonce se v těchto dnech vyhnete davům, protože kdo nemusí, do MHD nejde. A nevýhody? Budete-li smolař, koronavirus přes veškerou opatrnost v MHD chytíte, třeba proto, že někdo jiný ohleduplný nebude. Je už mnoho lidí, kteří netuší, kde se nakazili, a veřejná doprava pro ně zůstává jednou z mála reálných možností. Po každém použití MHD je doporučeno si dezinfikovat ruce, např. dezinfekčním prostředkem českého výrobce. 

Na kole je to fajn

Velmi dobrou možností je jízdní kolo. Kontaktu s virem se na něm vyhnete, a to je v současné době důležité. Jste-li sportovci tělem a duší, neváhejte a vsedněte do sedla. Bohužel, ani kolo není řešením pro každého.Musíte být alespoň trochu fyzicky zdatní; výhodu mají ti, kteří už do práce na kole jezdili dříve. Musíte mít doma kolo kde uložit a v práci kde zaparkovat, a nesmí vám vadit, že se při šlapání zadýcháte, zpotíte a možná i ušpiníte. Zřejmě to bude chtít se v práci převléci.

E-koloběžky vedou

Na trhu však také najdete elektrické koloběžky. Kombinují výhody kola (nemusím do MHD, neřeším tolik parkování, je to levné, jedu na čerstvém vzduchu) s dalšími výhodami. Je to zejména perfektní skladnost (je mi jedno, jestli zaměstnavatel poskytuje místo či stojan pro kola – zaparkuji pod pracovním stolem), skutečnost, že díky pohonu se nenadřu (nebudu zpocený a nebudu se muset převlékat), a konečně, je to levná forma dopravy, baterie se stihne během mé pracovní doby v pohodě nabít. Kde lze například takovou koloběžku koupit? Nejlépe tam, kde nevydělávají na současné zvýšené poptávce, expedují 7 dní v týdnu, nabídnou vám akce, dárky a dopravu zdarma. A také mají vlastní hot-line a poradí s jakýmkoliv technickým dotazem. 

Pro krátké městské vzdálenosti do 30-40 km je nejvhodnější e-koloběžka BTX250 či novinka BTXPRO, je lehká, skladná, rychle ji složíte např. do skříňky nebo pod pracovní stůl, lze pohodlně přenášet, unese ji i žena. Pro delší vzdálenosti jsou určené e-koloběžky BT350BT500 a BT800, které ujedou až 60 km na jedno nabití a uvezou i urostlé pány, mají totiž nosnost 120 kg. BT500 a 800 jsou vhodné i pro nezpevněný povrch – mají velká 10" nafukovací kola. Model BT800 nazýváme „královna elektrokoloběžka" – to je top model, odpružený vepředu i vzadu, vyjede kopce. Má tempomat jako ostatní z těchto modelů, zvládne jet i 50 km/hod.

Doprava elektrokoloběžek u BLUETOUCH je zdarma a k objednávce každé e-koloběžky obdržíte navíc i dva dárky – servisní poukaz v hodnotě 500 Kč zdarma a praktický batoh na řídítka. K modelu BT800 dokonce kromě poukázky na servis i  odpružené sedátko v hodnotě 1990 Kč.

Na BTX250 v pohodě do práce