Povinné ručení pro elektrokoloběžky: Kdy, proč a kde ho sjednat?

Uvažujete o koupi elektrokoloběžky, nebo již jednu vlastníte? Pak byste neměli přehlédnout nutnost si sjednat povinné ručení. Od dubna 2024 vstupují v platnost nové zákonné požadavky, podle kterých musí být určité typy elektrokoloběžek povinně pojištěny.  Uzavřete si povinné ručení, které vám a vašemu elektro vozítku poskytne ochranu v případě nehody nebo jiných nepředvídaných událostí. 

Proč pojištění elektrokoloběžek?

Pojištění elektrokoloběžek není jen zákonnou povinností, ale také způsobem, jak se ochránit před možnými náklady spojenými s nehodami nebo škodou způsobenou třetím osobám. Ačkoli se může zdát, že pojištění je zbytečným výdajem, v realitě představuje důležitou ochranu pro jezdce i okolí.

 Jaký typ elektrokoloběžek musí být pojištěn?

  • Elektrokoloběžky s rychlostí nad 25 km/h.
  • Elektrokoloběžky s rychlostí od 14 do 25 km/h s hmotností nad 25 kg.

Jedná se především o tyto modely z naší nabídky:

BTX251, BTX351, BT500, BT501, BT1000, BT2000

Méně výkonné modely a všechna elektrokola zůstávají bez povinnosti pojištění. Naopak elektrické mopedy a motocykly již delší dobu podléhají povinnému ručení vzhledem ke své kategorizaci.

Kde si sjednat pojištění elektrokoloběžek?

Vzhledem k tomu, že pojišťování elektrokoloběžek je pro pojišťovny úplně nový produkt, doporučujeme si před uzavřením pojistky srovnat pojištění u vámi oblíbených agregátorů a srovnávačů, např. www.rixo.xz, www.epojisteni.cz, www.srovnejto.cz

Nezapomeňte si pojistit škálu pokrytí od škod způsobených třetím osobám až po poškození samotné elektrokoloběžky.

Kromě poskytování kvalitních elektrovozítek a servisu je naší prioritou i poradenství a asistence v oblasti legislativních požadavků a pojištění.

Jsme tu pro vás, abychom zajistili, že vaše jízda na elektrokoloběžce bude nejen příjemná a pohodlná, ale také v souladu se zákonem a s vědomím, že jste chráněni před nepředvídatelnými událostmi. 


Při sjednání povinného ručení je třeba mít k dispozici následující údaje, které po vás bude pojišťovna požadovat: 

    1. Základní osobní nacionále: lze pojistit jako fyzická i právnická osoba: rodné číslo nebo IČO
    2. Tovární značka: ve vašem případě značka BlueTouch
    3. Druh vozidla: elektrokoloběžka
    4. Model: BTX251, BTXPRO, BTX351, BT500, BT501, BT1000, BT2000
    5. Registrace: u elektrokoloběžek není k dispozici, u e-chopperů RZ (SPZ)
    6. Výrobní číslo (tzv VIN): každá elektrokoloběžka značky BLUETOUCH má jedinečné výrobní číslo vygravírované na spodní části stroje. Otočte elektrokoloběžku a na dně naleznete vaše konkrétní výrobní číslo, které nadiktujete pracovníkovi pojišťovny. Příklad: 2023_06011203027. Výrobní číslo naleznete také na každé krabici.
    7. Hmotnost vozidla (v kg): tento údaj ke každé elektrokoloběžce naleznete na krabici, v manuálu či na našem webu
    8. Max. výkon motoru (ve wattech): tento údaj ke každé elektrokoloběžce naleznete na krabici, v manuálu či na našem webu. Pro zjednodušení jsme připravili základní přehled: 
    9. Druh použití vozidla: běžný
    10. Původ vozidla: Česká republika

VÍCE INFORMACÍ